Kombajn je poljoprivredna mašina čija je funkcija žetva raznih žitarica – uljane repice, soje, graška, pasulja itd. U našem jeziku odomaćio se ovaj naziv koji je nastao od engleske reči Combine (skraćeno od combine harvester, što znači kombinovana žetelica). Ovaj naziv nastao je upravo iz činjenice da kombajn pri obavljanju svoje funkcije kombinuje tri odvojene operacije koje obavlja, a to su žetva, vršidba i završno razdvajanje zrna od slame i pleve, a sve to u jednom procesu. Ova poljoprivredna mašina od izuzetnog je značaja za poljoprivrednike jer im omogućava da uštede na troškovima rada, ali i vremenu tokom žetve.

Kupovina kombajna svakako predstavlja ozbiljnu investiciju, što zbog svoje cene, što zbog značaja koji ima za poljoprivrednike. Zbog svega toga, ali i činjenice da na tržištu postoje različite vrste kombajna, kupovini ove poljoprivredne mašine treba pažljivo pristupiti.

Koje sve vrste postoje?

Kao što smo već pomenuli, kupovina kombajna kako zbog svoje veličine, tako i zbog složenosti funkcije koju obavlja, predstavlja krupnu investiciju, a svaki model je pogodniji za određenu vrstu useva, jer nije moguće sve žitarice i slične useve ubirati na isti način. Upravo zbog toga, na samom početku odabira je, pre svega, bitno uzeti u obzir vrstu obrade za koju će mašina biti namenjena. Kako biste tačno i precizno utvrdili koji vam je tip kombajna potreban u skladu sa vašim proizvodima, potrebno je da se informišete o vrstama i klasama ove poljoprivredne mašine.

Kada je u pitanju žetva i vršidba žitarica, moguće je koristiti standardnu mašinu opremljenu generičkom i zamenljivom kosilicom  – to je vrsta strukture koja je potpuno pogodna za useve poput ječma, soje, pirinča, repice, ali i drugih useva sa tankim peteljkama.

Sa druge strane, kada je u pitanju kukuruz, neophodno je da koristite kombajn koji je opremljen posebnim uređajem sposobnim da odvoji stabljiku od ploda. Kapacitet kojim će mašina raditi zavisi od snage motora. Što je snaga motora veća, to je viša klasa kombajna.

Na izbor kombajna mogu uticati i karakteristike mesta upotrebe. Kada su u pitanju naročito strmi tereni, postoji rizik da tradicionalne mašine postanu neproduktivne, pa je tada bolje da se odlučite za model “samoniveliranja”. Ovaj tip kombajna sposoban je da paralelno drži planove čišćenja za odvajanje zrna od posečenih stabljika, zahvaljujući zglobnoj i podesivoj prednjoj osovini.

Na šta još treba obratiti pažnju?

Pre nego što donesete konačnu odluku o kupovini, razmotrite još nekoliko stvari. Važno je da odabrana mašina bude pouzdana, pa prilikom izbora marke ove mašine treba povesti računa i o tome koliko je rasprostranjena mreža njegovih distributera i koliko su dostupni rezervni delovi za kombajn. Takođe, razmislite da li vam je umesto kupovine dovoljna mogućnost iznajmljivanja kombajna, što, s obzirom na cene ovih poljoprivrednih mašina, može delovati kao primamljiva opcija. Ipak, ovde se uvek može javiti problem nedostupnosti kombajna uvek kada vam je potreban.

By stijak

7,646 thoughts on “Kako odabrati kombajn?”