Kada krenete u kupovinu u kojoj morate da se odlučite da pločice za kupatilo, povedite sa sobom pre svega svoju kreativnost i smisao za kombinovanje i uklapanje raznih dezena. To je onaj trenutak koji je posebno zanimljiv prilikom svakog uređenja doma, ali i tu treba biti pažljiv, jer ipak treba izabrati rešenje na duže. Nije da se pločice u kupatilu baš toliko često menjaju.

Izaberite pre svega zidne i podne pločice za kupatilo

To je možda i najzahtevniji ali i najlepši trenutak u kreiranju enterijera. S druge strane, mnogi nisu vični tome da uklope i izaberu neku jedinstvenu i zanimljivu kombinaciju pločica, pa se onda biraju neke već viđena rešenja. Uvek je dobro, ukoliko ste finansijski u prilici, angažovati nekog ko će od vašeg kupatila napraviti unikatnu prostoriju. Kombinovanje boja, veličina i dezena kada su u pitanju zidne i podne pločice za kupatilo prava je umetnost, te treba znati kako izabrati one prave.

Odakle krenuti prilikom renoviranja – boja i dimenzije

Ima toliko toga na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine pločica. Najpre krenite od veličine kupatilskog prostora. To određuje boju za koju treba da se odlučite, što može da važi i za ostale prostorije u domu. Naime, tamne boje su rezervisane za veće prostorije, dok se svetlije preporučuju za manja kupatila. Kada ste otprilike izabrali tonove koji će preovladavati u kupatilu, treba se odlučiti i za veličinu same keramike, odnosno pločica. Poslednjih godina naročito su moderne pločice većih dimenzija, naročito kada su podne pločice za kupatilo. 

Cena pločica za kupatilo i materijali

Kada se govori o tome koliko treba izdvojiti za pločice, koje su može se reći i najvažniji deo kupatila, važi pravilo što skuplje to bolje. Visoka cena uglavnom znači i veći kvalitet, a često se prednost daje pločicama stranog porekla. Granit, staklo i porcelan, prirodni kamen su materijali koji garantuju visoku cenu, ali i visoki estetski domet, pored kvaliteta koji je zagarantovan. Za podove se često preporučuju granitne pločice, dok se za deo u kom je kada ili tuš kabina preporučuju staklene, koje pružaju efektan utisak kada su mokre.  Porcelan je izuzetno zahtevan za održavanje i postavljanje, a s druge strane naročito skup, tako da valja sve to uzeti u obzir kada se biraju baš one.

Dobar i iskusan keramičar ili sve ode niz vodu

Mnogi su svedoci da je danas najteže naći slobodnog a zatim i dobrog majstora. Naročito je teško naći onog sa dosta iskustva sa postavljanjem i kombinovanjem svih napomenutih vrsta pločica. Ujedno, keramičar mora da ima i alat prilagođen svakoj vrsti materijala od kojeg su pločice, a to može biti i problem. U planiranju radova na renoviranju kupatila počnite na vreme – keramičara zakažite među prvima, jer je postavljanje podnih pločica za kupatilo jedan od prvih poslova nakon uređenja instalacija. Keramičar još treba i da vam pruži ideje koje možete iskoristiti, a tiču se načina lepljenja pločica, kombinovanja većih i manjih dimenzija, uklapanja boja, biranje masa za fugovanje i tako dalje. Jednom rečju, pored zanata, to je i jedna vrsta primenjene umetnosti koja vaš prostor treba učiniti jedinstvenim i lepim.

By stijak