Da li ste imali prilike da saznate nešto više o ovoj temi ili možda uživo da vidite neke od poljoprivrednih mašina? Značajnost poljomehanizacije danas je nemerljiva u odnosu na neki raniji period. Tehnološka dostignuća učinila su da se današnja poljomehanizacija dosta razlikuje od nekog ranijeg perioda. Zahvaljujući tehnologiji ova mehanizacija se vremenom razvijala i danas neuporedivo olakšava rad svim vozačima na polju, 

Zahvaljujući tehnologiji poljoprivredne mašina su dosta savremenije. Sigurno ste imali priliku da vidite današnje traktore koje imaju ugrađene lasere ili kombajne koje se kreću i koji se vode zahvaljujući GPS sistemu. Pod poljomehanizacijom danas podrazumevamo skup različitih mašina zahvaljujući kojima se obavljaju različiti radovi. Tu imamo traktore, kombajne, plugove, kosilice, sejačice i razne druge mašine.

Postoji opšte poznata podela ove mehanizacije pa tako imamo pogonske mašine, priključne mašne, kombinovane mašine i specijalne poljoprivredne mašine. Prvo ćemo nešto reći o pogonskim. 

Najpoznatija pogonsko vučna mašina jeste traktor. Traktor je nastao od latinske reči trahere što znači vući. Traktor se korisit pri raznim radnim operacijama kao izvor energije u agregatu sa priključnim oruđima noseći, vukući ili dajući im pogon. I među traktorima postoji podela na jednoosovinske točkaše i dvoosovinske točkaše i oni imaju dvotaktni ili četvorotaktni benzinski i dizel motor koji može da poseduje 1-4 cilindra. Ako kupujete novi traktor dobro se raspitajte o svim pojedinostima. Ako ste u nedoumici koji bi traktor kupili onda je možda nabolje da povedete nekog sa više iskustva. Uvek imajte na umu za šta planirate traktor da koristite. Nije isto ako želite traktor da koristite samo u voćnjaku ili i pri drugim kompikovanijim i težim radnim operacijama. Ovo govorimo iz razloga sledećeg, ako planirate samo u voćnjaku da ga koristite onda možete kupiti neki ne tako jak traktor a može doći u obzir i onaj sa više radnih sati. Pri kupovini teaktora uzmite u obzir i to da vam je bitno da sve traktorske delove možete naći lako i u manje više svakoj bolje opremljenoj radnji za poljomehanizaciju. Kod nas u Srbiji generalno radnje za poljomehanizaciju su dobro opremljene pa tako možete naći sve bilo to traktorski utovarivači prednji, bilo mikser za silažu i bilo šta drugo.

Najpoznatije marke traktora poput IMT, John Deere i mnogi drugi su svakako proverene marke ali imajte na umu da i one manje poznate isto tako ne moraju biti loše. Sve popularniji poljski brend traktora Zetor pokazao se odlično na tržištu. Danas bez traktora skoro pa ne možemo zamisliti radove na polju. Bilo šta da vam je danas potrebno od poljomehnaizacije ili delova može se pronaći na interentu. Dovoljno je smo da ukucate ključe reči poput traktorski utovarivač zadnji sa klipom dobićete mnoštvo informacija o tome. 

Među najpoznatijim priključnim mašinama su plugovi, tanjirače drljače a najpoznatija kompbinovana mašina je kombajn. Imamo i specijalne poljoprivredne mašine poput berače jabuke, krujač za kukuruz, elevator, prsaklica za voće, sistem za navodnjavnje. 

By stijak