Čini se da se kuvanje ponovo vraća u modu i da nije više rezervisano samo za domaćice i malobrojne pasionirane kulinare. Sve veći broj ljudi kao omiljeni hobi i antistres terapiju ističe upravo kuvanje i isprobavanje novih ukusa i kombinacija u sopstvenim domovima. Otuda, naravno, i želja da se vreme provedeno u isprobavanju novih recepata provede u što lepšem, modernijem i funkcionalnijem prostoru.

Kada su u pitanju moderno opremljene kuhinje, postoji nekoliko tendencija aktuelnih poslednjih godina koje značajno doprinose modernom izgledu kuhinje. Ovo se odnosi na boje, materijale koji su u upotrebi, ali i kuhinjske aparate i tehniku, kao i sudopere

Boje i materijali

Kada su u pitanju boje, ako prelistate časopise posvećene uređenju enterijera, shvatićete da je u trendu gotovo sve, od jednostavnih, nežnih boja, belih i bež nijansi, pa sve do jarkih i upadljivih boja. Prave se različite kombinacije od raznih materijala. U upotrebi je i drvo, medijapan, mermer, pločice, ali i kaljeno staklo. Ipak, čini se da taj, od strane mnogih željen, moderan izgled kuhinje najlakše je postići uz upotrebu inoxa i boja nalik ovom materijalu. Tu su naravno i atraktivne crne, ali i crvene nijanse, kao i izuzetno popularne bele kuhinje visokog sjaja.

Kada su u pitanju materijali, čini se da je trenutno medijapan u najširoj upotrebi kada su u pitanju kuhinjski elementi (verovatno zbog optimalnog odnosa cene i kvaliteta), a pločice na zidovima kuhinje sve češće bivaju zamenjene različitim varijantama od kaljenog stakla, naročito u  enterijerima koji teže pomenutom modernom izgledu. Ipak, i dalje je mnogo pobornika tradicionalnih materijala koji, baš za pločice na primer, tvrde da su nezamenljive zbog velikog izbora dezena i boja trenutno, kao i „toplijeg“ efekta koji postižu u odnosu na, već pomenuto, kaljeno staklo.

Kuhinjski aparati i tehnika

I konačno dolazimo do onoga bez čega nijednu kuhinju ne možemo nazvati modernom, a to su savremeni i funkcionalni kuhinjski aparati i tehnika. Izbor tehnike kojom ćete opremiti kuhinju zavisi od mnogo faktora, kao što su budžet kojim raspolažete, ali i prostor za odlaganje koji imate na raspolaganju. Da li ćete posedovati, na primer, mašinu za sudove, često zavisi od veličine same kuhinje, pa će se mnogi koji, nažalost, ne poseduju velike kuhinje odreći ovog korisnog uređaja u korist dodatnog prostora za odlaganje. 

Velika olakšica, ali i estetski odlično rešenje, jesu ugradni uređaji, kolika god da je vaša kuhinja. Odabir ovakve tehnike pruža mogućnost da svoju kuhinju organizujete na način drugačiji od onog tradicionalnog, ali i da dobijete značajno funkcionalniji prostor. Ugradne rerne, priznaćete, izgledaju zaista moderno, pa i taj efekat postižete lako uz ovakvu tehniku.

Kada su u pitanju mali kuhinjski aparati, savet je da uvek birate one koje ćete zaista često i koristiti – dakle one neophodne. Kolika god da je vaša kuhinja, a naročito ako je u pitanju manji prostor, bolje će izgledati ukoliko nije pretrpana aparatima koji su u upotrebi svega jednom, ili dva puta godišnje. O funkcionalnosti ovakvog prostora da i ne govorimo. A kada je funkcionalnost i ušteda prostora u pitanju, ugradne ploče predstavljaju sjajno rešenje – moderno, praktično i mnogo lakše za održavanje.

Sve u svemu, izbor boja, materijala, stilova, ali i tehnike i kuhinjskih aparata zaista je impresivan. Ukoliko planirate renoviranje kuhinje, možda i neće biti lako odabrati, ali će to definitivno biti slatke muke.

By stijak

15 thoughts on “Ugradni aparati za moderne kuhinje”

Leave a Reply

Your email address will not be published.