Kod renoviranja stana ono što svakom prvo padne na pamet jeste mnogo posla koji iziskuje i mnogo vremena. Tu su i muke da se nađe pravi majstor, kao i one slatke muke oko biranja svega što je potrebno za uređivanje enterijera, do najmanjih sitnica. Za nekoga uživanje, za nekoga stres, jedno je sigurno – renoviranje vrata je veliki poduhvat, naročito ako je u pitanju renoviranje celokupnog prostora za život ili rad.

Najbezbolnije rešenje pruža preduzimač za renoviranje stana

Najlakši način da obavite tako zahtevan posao jeste da se sve poveri preduzimaču za renoviranje stana, koji će organizovati i sprovesti radove u roku. Šta podrazumeva posao preduzimača? U ovom slučaju potreban vam je preduzimač završnih građevinskih radova na adaptaciji stanova. On pre svega procenjuje koje je radove potrebno sprovesti i u zavisnosti od toga formira tim majstora. Ono što preduzimačke firme obično nude jesu usluge vodoinstalatera, elektroinstalatera, zatim stolara, molera, radnika na odvoženju šuta i dovoženju materijala koji je potreban. Tu su, dalje, i parketari, keramičari, majstori za gipsarske radnje kao i stručnjaci za postavljanje alarmnih sistema. 

Ulazna vrata za kuću – prva stvar koju svako primeti

I upravo iz tog razloga ulaznim vratima treba obratiti posebnu pažnju. Ona imaju brojne funkcije, a svakako treba da predstavljaju upečatljivu stvar na svakom domu. Izbor ulaznih vrata, kao i celokupne stolarije, treba dogovoriti sa majstorima za stolariju, pa čak i ako preduzimač radi renoviranje. Jeste da oni organizujuju celokupan posao, ali vlasnik kuće koja se renovira odlučuje o konačnom izboru stolarije, keramike, boje zidova i ulaznih vrata za kuću. Konsultovanje oko izbora sa stručnjacima je u svakom slučaju preporučljivo, a možda oni ponude i neko rešenje koje je za vlasnika potpuno inovativno i primamljivo.

Zlatna pravila za dobru komunikaciju sa preduzimačem i majstorima

Ključna stvar u svim poslovnim odnosima jeste komunikacija. Zato je neophodno da se sa preduzimačem i majstorima ostvari dobar kontakt još u fazi planiranja radova i pravljenja procene. Takođe, neophodno je biti jasan i precizan u dogovorima, kao i brojne stvari imati napisane na papiru, u vidu svojevrsnih domumenata. Dobri međuljudski odnosi prilikom ove vrste posla su ključni – pokažite brigu ne samo za to da se posao dobro i kvalitetno uradi u predviđenom roku, već i prema radnicima koji taj posao obavljaju. Niko ne voli da mu se stoji nad glavom dok obavlja svoj posao, te je uzdržanost u tom smislu poželjna. S druge strane, treba se interesovati za napredovanje radova, ali sve sa merom i u granicama nenapadnog. Onda kada sve ide kako treba i kada ima razloga za pohvalu, ne treba se libiti i prećutati – pozitivna kritika je za mnoge samo vetar u leđa.

Preporuke za preduzimača

I za ovaj posao dobro je kada se ima preporuka, a do dobrih preduzimača ponekad nije lako doći. Za svakog preduzimača pohvalno je ukoliko ima dosta raznolikog iskustva, kao i ukoliko poštuje sve standarde koji su za dati posao ustanovljeni. Poštovanje rokova je izuzetno važno, a korišćenje najboljih materijala u radu i dugovečnost urađrnog svakako je najpoželjnija preporuka.

By stijak