Želja za kućnim ljubimcem se kod mnogih vezuje za posedovanje mačke ili psa. Praksa je pokazala da se mnoge porodice odluče upravo za ove kućne ljubimce.  Moramo priznati psi i mačke jesu najbolji kućni ljubimci, ali pored svih svojih prednosti moramo imati na umu i njihove mane. Generalno psi su društveniji od mačaka ali i zahtevaju mnogo više pažnje, vremena i novca. Mačke su samostalnije, oduzimaju manje vremena pa je samim tim lakše brinuti se o njima. Pre nego što odlučite koji je to kućni ljubimac za vas najbolji savet je da razmislite koliko vremena imate na raspolaganju a i energije za njega kao i šta očekujete od samog kućnog ljubimca. 

Psi kao kućni ljubimci

Psi kao kućni ljubimci oduzimaju dosta vremena. Imati psa znači i posvetiti mu se najviše što možete. Na prvom mestu su šetnje. Bez obzira da li živite u kući sa dvorištem ili stanu, šetnje su obavezne a i korisne. Mogu vam pomoći usput i vi da vežbate minimum dva puta dnevno. Redovnim vežbanjem uz vašeg psa gubite kilograme, smanjujete holesterol kao i rizik od dijabetesa. Usput ga učite da obavlja nuždu i time doprinosite da vaš dom uvek bude čist. Ukoliko živite u stanu poželjne su tri šetnje na dan bez obzira na vremenske uslove. Ako niste ljubitelj šetnja neće vam biti baš najjednostavnije da se prilagodite potrebama i željama pasa pa dobro razmislite da li je pas kućni ljubimac za vas. 

Kada ste sa psom potrudite se da vreme sa njim provodite kvalitetno. Psi pored toga što su kućni ljubimci oni su i naši najbolji prijatelji. Istraživanja su pokazala da su vlasnici pasa bolje prolazili u slučajevima depresije, bolesti, usamljenosti, momenata stresa i nervoze. Psi su izuzetno vezani za vlasnika, odani su, nikada vas nebi izdali i svuda će vas pratiti, štititi i pritom ne tražiti ništa zauzvrat. Potrudite se da dok ste sa njima pokažete svu onu ljubav, koju oni vama nesebično pružaju. Oni su jako zabavni, trčaće i igrati se sa vama. S druge strane potrebno je uspostaviti i određene granice i pravila jer na kraju oni su ti koji se prilagođavaju vašem životu i domu.

Psi iziskuju više finansija od mačaka i ovo je donekle logično. Jedu više od mačaka, žele više igre i samim tim igračaka, češće ih treba kupati i čistiti. Danas na tržištu možete naći svu opremu za pse, počev od jastuka za pse do ogrlica. 

Ukoliko živite u stanu i želite psa možda je najbolje da se odlučite za male pse, pa tako možete birati između maltezera, francuskog ili engleskog buldoga, mopsa i mnogih drugih. Činjenica je da bez obzira na rasu i veličinu svaki pas može živeti u stanu pod uslovom da ga redovno izvodite u šetnju. Kada su u pitanju mali psi i za njih možete pronaći veliki izbor opreme na tržistu između ostalog i jastuke za male pse. Ono što je bitno napomenuti jeste da svaku rasu odlikuju njima svojstvene osobine, savet je da u skladu sa tim birate onog psa koji odgovara vama i vašim željama. 

By stijak

31 thoughts on “Prednosti i mane pasa”
  1. [url=https://krasnodar-avtolombards.ru/]деньги под залог авто без птс москва[/url]
    [url=https://avtolombard-msk.ru/]автоломбард в химках[/url]
    [url=https://avtolombard72.ru/]круглосуточный займ без процентов[/url]

    23693664672361212r222

  2. Pretty great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I抣l be subscribing on your feed and I hope you write again soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.