Bilo koja modna kombinacija ne bi imala upečatljiv efekat kada se ne bi dodavali aksesoari. Oni upotpunjuju čitav izgled i daju mu potrebne završne detalje.

Kao važan deo modnog izražavanja, aksesoari ponovo dobijaju na važnosti, pogotovo povratkom mode iz osamdesetih, devedesetih i dvehiljaditih – ali uz izmene koje ih prilagođavaju i čine modernim.

Postoji mnoštvo radnji u kojima danas možete pronaći odgovarajuće stvari, bilo da su specijalizovane za to, poput optičarskih radnji, ili nude dodatke uz standardnu ponudu odeće i obuće.

Ovaj vodič će pružiti pregled najpopularnijih mesta gde možete pronaći odgovarajuće aksesoare koji reflektuju najnovije modne trendove.

Optičarske radnje

Prva stanica bi svakako trebalo da budu optičarske radnje. Ugledajući se na poznate ličnosti na revijama, možemo primetiti da naočare nemaju samo funkcionalnu ulogu, već su deo koji upotpunjuje autfit. Naočare su najpopularniji dodatak, koji ima široku primenu za različite prilike.

Bilo da je sunce, kiša, sneg ili neka druga vremenska prilika, ukoliko naočare idu uz odevnu kombinaciju, nikako se ne skidaju. Ukoliko želimo da se držimo toga, u optičarskoj radnji možemo videti najveći izbor naočara koje se ističu svojim ekscentričnim izgledom.

Ukoliko su nam, ipak, potrebne naočare za svaki dan, koje idu uz svaki autfit, takođe ih možemo odabrati u optičarskoj radnji i tako sebi obezbediti kvalitetan komad aksesoara koji će nas štititi od sunca. 

Naravno, nezaobilazan je i trend nošenja naočara bez dioptrije, koje mogu pružiti potreban izgled za određenu kombinaciju i začiniti je na najbolji način, a gde ih drugo pronaći, nego u optičarskoj radnji? 

Butici sa nakitom i drugim dodacima

Ukoliko tražite modne dodatke kojih nema u optičarskim radnjama, pronaći ćete ih u buticima koji imaju širok izbor nakita, kao i stvari kao što su na primer marame.

Ukoliko želite da unesete dozu stila u svoj svakodnevni izgled, ovde možete pronaći sve od klasičnih komada nakita, poput ogrlica, minđuša i narukvica, pa do trendi dodataka kao što su šeširi, kaiševi i torbice. 

Posedujući elegantnije komade poput marama različitih boja i dizajna, daju pravu dozu inspiracije i nadahnuća da budete kreativniji pri biranju kombinacija. Marame su odličan izbor za unošenje daška elegancije, a mogu se kombinovati na različite načine.

Upečatljive ogrlice i njihovo slaganje kako bi se postigao željeni efekat, predstavljaju odvažniji način stilizovanja. Takođe, slaganje narukvica predstavlja trend koji se navratio iz dvehiljaditih, a uneo dozu modernosti novim komadima nakita.

Specijalizovane prodavnice satova

U prodavnicama satova možete pronaći nove komade elegantnih satova koji se mogu nositi svakoga dana. Nudeći širok izbor, ove radnje omogućavaju da se odlučite između nekih retro komada, ili, pak, novijih, modernijih satova, kao što su recimo digitalni.

Ukoliko ste osoba koja poseduje više srebrnog nakita, najverovatnije ćete se odlučiti za srebrni sat, a ukoliko ste ljubitelj zlata ili ono bolje ide uz ten, možete odabrati adekvatan zlatni sat.

Pojavom pametnih telefona, ipak, sve manje imamo potrebu za običnim satovima, pa u priču ulaze i pametni satovi. Ipak, njihovi dizajni nisu još uvek dostigli u potpunosti nivo elegancije koji pruža klasičan sat.

Second-hand butici

Ukoliko ste u potrazi za autentičnim komadima koje nemaju svi, pravo mesto su upravo second-hand butici. Postali su sve popularniji izbor za pronalaženje odeće koja se vraća u modu, ali nude i pregršt interesantnih i unikatnih aksesoara.

Ono što obično zainteresuje kupce, jesu upravo vintage ili retro komadi koje nije moguće naći u klasičnim prodavnicama. Vrlo često mogu biti u odličnom stanju, a po mnogo jeftinijoj ceni. Tu je moguće naći sve od prelepog nakita, marama, satova, torbica, pa i nekih brendiranih stvari.

Mnogi su se umorili od masovne proizvodnje i viđanja istih stvari na svakom koraku. Mikro trendovi koji se dešavaju sve više povećavaju hiperpotrošnju, dok second-hand radnje nude mogućnost da se na održiv način iskoriste stvari.

Ono što je još jedna dobra stavka, jeste to što se nekim stvarima može naći nova upotreba – tako da neko može nekoj, naizgled beskorisnoj stvari, na primer pokidanom kaišu, dati novi život popravkom i upotpuniti svoj stil.

Online prodavnice aksesoara

Ako niste ljubitelj stvari koje je neko pre nosio, onda potrebno možete pronaći putem mnoštva prodavnica aksesoara na internetu.

Neke od njih su specijalizovane za prodaju konkretnih komada, dok na nekima možete naći sve od glave do pete.

Ono što ovde može biti korisno, jeste što možete dobiti inspiraciju za nove načine sređivanja izgleda, jer se često izbacuju upotpunjene kolekcije, koje daju predloge kako stilizovati komade.

Pored toga, na jednom mestu možete poručiti sve stvari, pa tako iz udobnosti svog doma čekati na pošiljku. Niste imali potrebu za napuštanjem doma i zamornim čekanjem na kasi, a sebi ste obezbedili novi izgled.

By stijak