Septembar predstavlja ključni period za poljoprivrednike širom Srbije. Dok leto polako odlazi, ovaj mesec donosi pregršt obaveza na poljima, bilo da se radi o setvi, žetvi ili pripremi zemljišta za sledeću sezonu. Kao jedan od najužurbanijih meseci, poljoprivrednici, posebno ratari, moraju pažljivo planirati svoje aktivnosti kako bi iskoristili sve resurse na najbolji način i osigurali dobar rod u narednoj godini.

Setva ozimih žitarica

Kraj septembra rezervisan je za setvu ozimih žitarica, kao što su pšenica, ječam, ovas i raž. Ove žitarice imaju izuzetno značajnu ulogu u ishrani stanovništva, ali i u prehrani stoke, što ih čini neizostavnim delom svake ozbiljne poljoprivredne proizvodnje. Pravovremena setva ovih žitarica omogućava biljkama da se dobro ukorene pre dolaska zime, što povećava njihovu otpornost na niske temperature i druge nepovoljne uslove.

Posebnu pažnju treba posvetiti pripremi zemljišta pre setve ozimih žitarica. Zemljište treba biti dobro usitnjeno i ravno kako bi se omogućila ravnomerna distribucija semena i optimalno nicanje. Ujedno, ovaj period je idealan za primenu đubriva bogatih azotom i fosforom, što će pomoći biljkama da se brzo razviju i ojačaju pred zimu.

Važnu ulogu u ovom procesu igraju prikolice, posebno Silo miks prikolice, koje omogućavaju efikasno transportovanje i mešanje različitih materijala, uključujući stajnjak, đubriva i semenski materijal. Ove prikolice pomažu poljoprivrednicima da uštede vreme i optimizuju radne procese na velikim parcelama. Prikolice su ključne ne samo za setvu, već i za transport useva, što čini ceo proces setve i žetve znatno efikasnijim.
Pravilno korišćenje mehanizacije, kao što su prikolice i druga oprema, omogućava da se poslovi na polju obave na vreme, što je od presudne važnosti za visok prinos. Ulaganje u kvalitetne prikolice može doneti dugoročne prednosti, jer smanjuje troškove transporta i olakšava logistiku na polju.

Priprema zemljišta za prolećnu setvu

Jedan od najvažnijih poslova tokom septembra je priprema zemljišta za narednu prolećnu sezonu. Ovaj proces obuhvata nekoliko ključnih aktivnosti, od kojih su kalcifikacija, podrivanje i ravnanje zemljišta najvažniji. Kalcifikacija se primenjuje na zemljištima koja imaju visok stepen kiselosti, čime se poboljšava struktura zemljišta i povećava njegova plodnost.
Podrivanje je tehnika koja omogućava razbijanje sabijenih slojeva zemljišta, što poboljšava odvodnjavanje i omogućava korenovom sistemu biljaka bolji pristup vodi i hranljivim materijama. Ova tehnika se često primenjuje pre jesenjeg oranja, kako bi se zemljište optimalno pripremilo za setvu.

Jesenja priprema zemljišta za prolećnu setvu

Jedan od najvažnijih poslova tokom septembra je priprema zemljišta za narednu prolećnu sezonu. Ovaj proces obuhvata nekoliko ključnih aktivnosti, od kojih su kalcifikacija, podrivanje i ravnanje zemljišta najvažniji. Kalcifikacija se primenjuje na zemljištima koja imaju visok stepen kiselosti, čime se poboljšava struktura zemljišta i povećava njegova plodnost.

Prilikom jesenje pripreme zemljišta, poljomehanizacija igra ključnu ulogu. Najčešće korišćena oprema uključuje traktore, plugove i podrivače, koji omogućavaju dubinsko obrađivanje zemljišta, razbijanje zbijenih slojeva i unošenje hranljivih materija u zemlju. Traktori marke Zetor su među najpopularnijim izborima kod poljoprivrednika širom Srbije, zahvaljujući svojoj pouzdanosti i izdržljivosti. Redovno održavanje i zamena ključnih komponenti, kao što su delovi za Zetor, obezbeđuju efikasnost rada i produžavaju vek trajanja ovih mašina, što je od izuzetne važnosti tokom intenzivnih jesenjih radova.

Podrivanje je tehnika koja omogućava razbijanje sabijenih slojeva zemljišta, poboljšava odvodnjavanje i omogućava korenovom sistemu biljaka bolji pristup vodi i hranljivim materijama. Ova tehnika se često primenjuje pre jesenjeg oranja, a korišćenje traktora i priključnih mašina značajno ubrzava i olakšava ovaj proces.
Jesenje oranje, koje sledi nakon podrivanja, dodatno doprinosi razbijanju korova i unošenju biljnih ostataka u zemlju, što obogaćuje zemljište organskom materijom. Uz odgovarajuću poljomehanizaciju, ovaj proces postaje efikasniji, a pravilna priprema zemljišta ključ je za uspešnu setvu prolećnih useva.

Berba useva

Septembar je vreme kada počinje berba ranih hibrida kukuruza, suncokreta, soje i šećerne repe. Ovi usevi su ključni za poljoprivrednu proizvodnju u Srbiji, te se posebna pažnja posvećuje pravilnom vremenu berbe. Kukuruz se, na primer, bere kada vlaga zrna padne ispod određene granice, čime se osigurava kvalitetan rod i smanjuju troškovi sušenja.

Soja, kao jedna od najvažnijih kultura za proizvodnju stočne hrane i industrijskih proizvoda, takođe se bere tokom septembra. Pravilno vreme berbe soje omogućava visok kvalitet zrna, dok se suncokret bere kada je njegov sadržaj ulja na najvišem nivou.
Berba šećerne repe, koja takođe počinje u ovom periodu, zahteva posebnu pažnju kako bi se osigurao visok sadržaj šećera u repi. Ovaj usev ima ključnu ulogu u industriji šećera, te je važno da se berba obavi u optimalnom vremenu.

Septembar je mesec prepun aktivnosti na poljima širom Srbije, od setve ozimih žitarica i uljarica, do pripreme zemljišta za prolećnu setvu. Takođe, ovo je period kada se obavlja berba ključnih useva poput kukuruza, soje, suncokreta i šećerne repe. Pravilna organizacija i pravovremeno obavljanje svih radova tokom ovog meseca imaju ključnu ulogu u osiguravanju dobrog roda u sledećoj sezoni. Poljoprivrednici moraju pažljivo planirati i pratiti vremenske uslove kako bi iskoristili sve prednosti koje ovaj mesec pruža.

By stijak