Brend Stihl je poznat po visokokvalitetnim motornim testerama koje koriste profesionalci u šumarstvu i građevinskoj industriji i brojna domaćinstva širom sveta. Kompanija Stihl posluje u više od 160 zemalja, a motorne testere su skoro 100 godina njen glavni proizvod. 

Osnivač kompanije Andreas Stihl razvio je prvu motornu testeru 1926. godine. Ideja koja ga je pokrenula aktuelna je i danas: “Olakšati ljudima rad u prirodi”. Danas je Stihl vodeća kompanija za proizvodnju uređaja i alata za sečenje i obradu drveta, obaranje stabala, pripremu drva za ogrev, održavanje bašti i parkova, pomoć u poslovima domaćinstva, sa perspektivom širenja proizvodnog asortimana. 

Stihl motorne testere su pouzdane, dugotrajne, bezbedne, razvijene na inovativnim tehnologijama koje su u srži poslovne politike kompanije. 

Pored motornih testera kompanija Stihl proizvodi i niz sličnih uređaja i alata kao što su: rezači visokih grana, trimeri i kosačice, traktorske kosačice, makaze za živu ogradu, freze, baštenski usitnjivači, tresači grana, multi sistemi, usisivači, pumpe za vodu, prskalice… 

Uz svoje uređaje i alate Stihl preporučuje zaštitnu odeću i opremu visokih zaštitnih performansi, koje obezbeđuju sigurnost u radu, uz naglasak na maksimalno pridržavanje uputstava za korišćenje uređaja i alata. 

Karaskteristike Stihl motorne testere

Tehničke, bezbednosne i ekološke karakteristike Stihl motornih testera variraju u zavisnosti od modela, ali opšte karakteristike su:

– motori različite snage, jači za visoke profesionalne zahteve i slabiji uglavnom za domaću upotrebu,

– testere obično koriste benzinski motor, a neki modeli električne ili akumulatorske pogone, 

– testere imaju različite vrste lanaca, sa visokim ili niskim profilom, sa malim ili velikim koracima, a sve zavisno od vrste posla za koji su namenjene,

– dužina mača takođe zavisi od namene motorne testere,

–  testere imaju automatski sistem podmazivanja lanca, što pomaže održavanju optimalne podmazanosti lanca tokom rada,

–  testere su opremljene različitim sistemima zaštite, kao što su kočnice lanca, sistem protiv vraćanja udarca i sličnih rešenja sa ciljem maksimalne zaštite tokom korišćenja, 

–  dizajn ručki i drugih delova testere optimizovan je radi bolje kontrole nad uređajem, smanjenja efekta vibracije i udobnosti tokom rada,

–  posvećena je puna pažnja poštovanju ekoloških standarda, pre svega smanjenjem emisije izduvnih gasova,

– Stihl koristi kvalitetne materijale i pruži visok standard izrade, što doprinosi trajnosti i pouzdanosti njihovih proizvoda.

Opšta i važna napomena je da se pri korišćenju motorne testere i drugih proizvoda treba pridržavati uputstava za upotrebu, obavezno nositi odgovarajuću zaštitnu opremu, uključujući posebno dizajnirane jakne i pantalone, zaštitne rukavice i čizme, sigurnosne naočare i slično, uz neophodno redovno održavanje uređaja.

Osnivanje i razvoj kompanije 

Ako reklame za Stihl motorne testere i druge proizvode pod ovim brendom svakodnevno gledamo na televiziji, ako skoro svaki grad u Srbiji ima dilera za prodaju Stihl proizvoda, onda je zanimljivo da znamo i nešto više o ovom proizvođaču svetskog glasa.

Kompaniju Stihl osnovao je nemački preduzetnik Andreas Stihl 1926. godine. Godinu dana kasnije otvara fabriku u Bad Kanštatu u blizini Štutgarta, glavnog grada pokrajine Baden-Virtemberg. Zgrada je tokom rata pretrpela velika oštećenja i Stihl preseljava proizvodnju u Vajblingen, grad koji se nalazi jugoistočno od Štutgarta, gde se i danas nalazi sedište kompanije. 

Porodica Stihl zadržala je kontrolni paket akcija, ističući porodičnu tradiciju kao pouzdan znak održanja kvaliteta i dugoročne vizije poslovanja kompanije. 

U Stihl Grupi koja danas ima više od 12.000 radnih mesta, upravnu i razvojnu funkciju obezbeđuje međunarodni tim eksperata, u kome je oko 400 inženjera i dizajnera koji rade na stalnim unapređenjima i inovativnim rešenjima za Stihl proizvode. U prodaju je uključeno oko 35.000 dilera širom sveta.  

Brend Stihl

Stihl već decenijama drži lidersku poziciju u proizvodnji motornih testera i drugih uređaja i alata za šumarstvo, građevinsku industriju i baštovanstvo. Kontinuirano unapređuje svoje proizvode, uvodeći nove tehnologije i inovacije. 

Težište je na kvalitetu materijala, novim dizajnerskim karakteristikama, bezbednosnim inovacijama i ekološki prihvatljivim opcijama.

Širi se i paleta proizvoda. Od početne orijentacije na rad u šumi Stihl je danas pojam robne marke za kvalitetan alat u više oblasti. 

Kompanija je, u cilju ispunjenja visokih standarda kvaliteta, podigla svoju livnicu u kojoj proizvodi komponente kao što su kućišta za motorne testere i električne alate.

Ekološka odgovornost je veoma prisutna u proizvodnom procesu, upotrebom održivih materijala, smanjenjem emisije i drugim doprinosima u skladu sa trendovima održivosti i minimiziranja negativnog uticaja na životnu sredinu.

Osluškivanje tržišta i potreba profesionalaca i drugih korisnika Stihl proizvoda razvili su široku saradnju iz koje nastaju ideje za dalja unapređenja proizvoda koji će zadovoljiti njihove specifične potrebe. Najrazvijeniji oblik te saradnje je pružanje obuke u rukovanju i boljem korišćenju mogućnosti proizvoda, uključujući obuku za bezbednu upotrebu. 

Šireći proizvodnju i prodaju Stihl je dosegao planetarnu prisutnost i svoju poziciju učvršćuje prilagođavanjem svojih proizvode različitim tržištima. Deo raznolike saradnje sa korisnicima je i pružanje kvalitetne podrške u oblasti servisiranja i održavanja proizvoda.

Koliko god da je Stihl izgradio svoj imidž, i dalje se mnogo ulaže u medijsku promociju i reklamne kampanje, čiji deo je i širok asortiman reklamnih artikala. Uključene su i dečije igračke, kao što je Stihl motorna testera za uzrast od samo tri godine, koja ima zvuk motorne testere sa podešavanjem jačine, gumeni lanac i obavezno priložene baterije. 

Sve to čini da je Stihl brend iza koga stoji široka zajednica ljudi posvećenih svojoj i budućnosti milionskih korisnika Stihl motornih testera i drugih proizvoda sa oznakom “Made by Stihl”. 

By stijak