Pravilno košenje deteline je jako bitno jer direktno ima ogroman uticaj na prinos krme deteline ali i na njen životni vek. Pravilno košenje deteline jeste jako bitno kada je u pitanju sam kvalitet deteline ali na njega dosta utiče i sama sorta i izbor parcele ali i pravovremenost agrotehničkih mera. Odnos između visine prinosa i kvaliteta krme najbolje ćete odrediti ukoliko pravilno odredite vreme košenja. Ako se pitate kad je najbolje kositi detelinu i na koji način ostanite sa nama i u nastavku teksta pročitajte nekoliko korisnih saveta kada je ova tema u pitanju.

Kada je najbolje kositi detelinu?

Detelinu je najbolje kositi u onom trenutku kada osetimo da će biti najveći prinos boljne mase, najbolje hranljive vrednosti, svakako na jednu stvar treba obratiti posebnu pažnju a to je da dužina iskorišćavanja deteline nije dovedena u pitanje. Kada ovo tačno postižemo. Tačan period svega ovog bio bi početak cvetanja na 10% cvetalih biljaka. Ono što je opšta preporuka jeste da razmak između košenja ne bude kraći od mesec dana jer na taj način dobijamo na vremenu da se u listu sintetišu dovoljne količine organske materije za sledeću regeneraciju kao i samu ishranu korena.

Košenje lucerke pre vremena nije dobro jer to utiče negativno na kako vitalnost tako i dugovečnost biljke. Takođe ukoliko prerano pokosimo to se može negativno odraziti na razvoj rizobijalnih bakterija. Ako kojim slučajem sa košenjem okasnimo dobija se veći prinos biljne mase i usev u globalu ima duži vek iskorišćavanja ali jedno je sigurno kvalitet krme biva lošiji. Za svrhu košenja deteline mogu se koristiti kosačice. Rotacione kosačice tako recimo zahvaljujući podesivosti visine košenja i visoko kvalitetne visine rezanja sačuvavaju hranljive vrednosti biljaka. Bitno je znati da poljoprovredne mašine ne moraju biti nove kako bi ih koristili. Sasvim slobodno na tržištu možete potražiti i polovnu poljomehanizaciju počev od utovarivača za rolo bale do nekih komplikovanijih mašina.

Nekoliko saveta pri košenju deteline

Drugi otkos deteline u godini vrši se u poslednjoj dekadi avgusta a poslednji otkos krajem vegetacije. Posebno treba obratiti pažnju na korov jer on može da nanese veliku štetu na samom početku razvoja. Ukoliko uočimo da je razvoj korena poprilično intezivan savet je da se krene ranije sa košenjem kako bismo suzbili korenje. Jesenje košenje je jako bitno da bude na vreme jer u tom periodu biljka se priprema za prezimljavanje. Poslednji otkos mora biti 50 dana pre nastupa jesenjih mrazeva. Ono što je tipično za deteline jeste da se umotavaju u bale kako bi održale svoju svežinu. Zato se kako uvijači bala tako i utovarivači rolo bala dosta koriste među poljoprivrednicima. Ono što je bitno jeste da se nakon baliranja iste bale obmotaju folijom kako se ne bi deformisale i kako ne bi krenuo proces fermentacije koji može dosta da našteti silaži. Ono što je bitno da napomenemo jeste da se broj slojeva folija razlikuje u zavisnosti od biljke pa tako bale trave, deteline, sena, slame se obmotavaju sa najmanje šest slojeva folije dok kukuruzna silaža, repin rezanac i mleveno zrno kukuruza sa osam slojeva.

By stijak