Kada bi vas pitali koje je voće sinonim za Srbiju – to bi bez sumnje bila šljiva. To voće koje je prepoznatljivo za naše krajeve i koje se može videti skoro na svakom koraku zauzima posebno mesto i u našoj svakodnevici i u našoj tradiciji.

Nema te kuće kod nas u kojoj nema šljivovice ili pak džem od šljiva. Kako je deo nacionalnog identiteta, šljiva se i dan-danas neguje, negde se obnavljaju i čuvaju od izumiranja stare sorte. Svima je zajedničko to što se moraju prilagođavati novim uslovima nastalim usled promene klime koja se iz godine u godinu dešava.

Zato ćemo ovde nešto više pažnje posvetiti uzgajanju šljiva danas, koje su sorte danas najzastupljenije, kako se unapređuje i biva efikasniji u njihovom uzgajanju.

Da biste uzgajali šljive – trebaju vam znanje, ljubav i još ponešto

Možda bi neko pomislio da je proces uzgajanja zasaditi biljku i čekati da ona izraste i krene da daje plodove, mada sumnjamo da i dalje ima takvih. Svima je vrlo jasno da put do sočnog ploda šljive treba da bude ispunjen vrednim radom, dobrim planom, znanjem i upornošću. Iako uzgoj šljiva u krajevima gde je ona najzastupljenija spada u ono što se s generaciju na generaciju prenosi i uči, ipak novo doba donosi novu tehnologiju i mašine, odnosno procedure koje mogu poboljšati ceo proces. 

Treba pre svega izabrati odgovarajuće sadnice šljiva

Ukoliko želite da zasadite određenu parcelu šljivom, i imate šljivik za svoje potrebe ili da vam to bude posao, najpre morate da se odlučite za to koje će te sadnice šljiva izabrati. Šljiva se uzgaja u najrazličitijim krajevima naše zemlje, i postoje mnoge sorte koje su karakteristične za njih. Ako pogledamo, neke su zastupljenije u jednim a neke u drugim delovima zemlje, i to najviše zato što im odgovara različit tip zemljišta i različita klima. Nije isto uzgajati šljivu u planinskim delovima i dolinama.

Zato, ukoliko ne znate provereno sami, konsultujte se sa stručnjacima oko toga koja je najbolja sorta za podneblje gde se budući voćnjak nalazi. Najzastupljenije su čačanska rodna, čačanska lepotica, čačanska najbolja, crvena ranka, a u poslednje vreme sve više se traže i neke sorte dženerike. Takođe, vrlo je važno i kom proizvodu je namenjena šljiva – da li će se ona dalje distribuirati u izvornom obliku, ili će se prerađivati.

Koliko i kog posla ima u jednom voćnjaku s šljivama

U prvim godinama je jako važno tretiranje zemljišta u voćnjaku, kao i orezivanje u odgovarajućim periodima. Takođe, zemlji treba u određenim trenucima prihranjivati odgovarajućim đubrivom. Sve je to ono što spada u redovan rad koji se prostire tokom cele godine, na kraju kog dolazi ubiranje plodova, što je takođe zahtevno, naročito kada je u pitanju uzgajanje voća za dalju distribuciju, gde plod treba što više i bolje očuvati od oštećenja. I uprkos svemu tome, postoje neprilike na koje se ne može uticati iako sve uradite kako treba – a to su vremenske nepogode i pojava štetočina i bolesti.

Moramo ipak reći da se donekle ne  može uticati – postoji niz novih tehnoloških rešenja i načina da se stablo, recimo, zaštiti od prolećnih mrazeva, koji znaju da unište biljku u najosetljivijem periodu cvetanja, zatim postoje mreže koje štite zasade od grada, koji može dovesti do stoprocentnih gubitaka neposredno pre zrenja. Takođe, brojni su i preparati kojima se biljka štiti od bolesti, te je prskanje nezaobilazno ako želite da očuvate rod, koje je potpuno bezopasno ako se radi u propisanoj meri  i u tačno vreme.

Šta šljiva voli a šta ne

Kada je reč o zemljištu u kom treba da se posadi šljiva, ono treba da bude duboko, a s druge strane lagano i da dobro propušta vlagu. Dobro je da ona obiluje fosforom i kalcijumom. Klima koja šljivi najviše pogoduje jeste umereno kontinentalna i brdsko-planinske oblasti.

Umerenost u pogledu padavina je nešto što joj odgovara, iako kada je u stanju mirovanja može podneti veliki mraz. Jedino kada joj mraz škodi, jeste kao što smo pomenuli u fazi cvetanja. Mnogo kiše nije poželjno kada se rađa plod.

Kvalitet zavisi i od upotrebe tehnologije

Kada se sadnice na pravilan način održavaju, prihranjuju, štite od spoljašnjih uslova i bolesti, postoji velika šansa da rod bude prvoklasan. To se može dodatno osigurati i upotrebom savremene tehnologije, koja ima ulogu i da olakša uzgajivaču, ali i da unapredi rod.

Jedan od  takvih tehnologija jeste zalivanje kap po kap, kao i mehanizovana berba, koja je doduše zastupljena kada je masovnija proizvodnja u pitanju, kao i tretiranje stabala protiv bolesti pomoću proverenih i savremenih agrotehničkih mera.

By stijak