Leto je godišnje doba tokom kog najviše uživamo na suncu, ali je ujedno i period tokom kog moramo biti najoprezniji kada je zdravlje naše kože u pitanju. Kao što već znamo, sunčevi zraci mogu biti štetni za kožu – uzrokovati opekotine, prerano starenje kože, a mogu i povećati rizik od pojave težih oboljenja poput melanoma. Upravo zbog toga je od ključnog značaja korišćenje kvalitetnih proizvoda poput Eucerin krema za sunčanje kako bismo nesmetano uživali u letu, dok istovremeno štitimo svoju kožu na adekvatan način.

Kreme za sunčanje i UV zraci

Kreme sa zaštitnim faktorom nanose se na kožu kako bi se umanjio štetni uticaj ultraljubičastih (UV) zraka. Postoje dve vrste UV zraka koje na različite načine štete našoj koži – to su UVA i UVB zraci. UVA zraci uzrokuju prerano starenje kože, dok UVB zraci izazivaju opekotine. Zbog toga je važno da odaberete kremu za sunčanje koja pruža širok spektar zaštite, odnosno, da pruža zaštitu i od UVA i UVB zračenja. Dobar primer ovakvog proizvoda je i Eucerin anti-age sun krema.

Šta je SPF?

Kreme za sunčanje po pravilu sadrže oznaku SPF vrednosti. SPF predstavlja faktor zaštite od sunca. Tačnije, govori nam koliko dugo će krema štititi kožu od UVB zraka, u poređenju sa nezaštićenom kožom. Npr. SPF 30 označava da će biti potrebno 30 puta više vremena da nastanu opekotine nego u slučaju da koža nije zaštićena. Preporučeni SPF za svakodnevnu upotrebu je najmanje 30, dok se pri dužem izlaganju suncu preporučuje upotreba krema sa zaštitnim faktorom 50.

Koliko je važan sastav kreme za sunčanje?

Pored SPF-a, pri izboru adekvatne kreme za sunčanje treba obratiti pažnju i na sastav proizvoda. Potražite kreme koje sadrže blokatore poput cinkovog oksida ili titanijum dioksida – ovi sastojci deluju tako što reflektuju UV zrake, sprečavajući ih da prodru u kožu. Pomenuti blokatori posebno su korisni za osobe sa osetljivom kožom, jer je manje verovatno da će izazvati iritacije.

Takođe, ukoliko provodite vreme u vodi ili se bavite nekom drugom fizičkom aktivnošću na otvorenom koja će neminovno izazvati prekomerno znojenje, razmislite o upotrebi vodootpornih krema za sunčanje. Ipak, treba znati da nijedna krema za sunčanje ne može biti potpuno vodootporna, pa se preporučuje njeno ponovno nanošenje nakon boravka u vodi ili fizičke aktivnosti koja je uzrokovala znojenje.

Pravilna upotreba proizvoda za sunčanje

Kremu za sunčanje treba nanositi na kožu ravnomerno i to najmanje 15-30 minuta pre izlaganja suncu. Potrebno je i ponavljati nanošenje kreme na svakih par sati, ili po potrebi i češće (nakon boravka u vodi ili znojenja). Takođe, ne zaboravite da kremu nanesete i na delove tela poput vrata, usana, ušiju i stopala.

Važno je znati i to da bi kreme sa zaštitnim faktorom trebalo koristiti tokom čitave godine, kada god je koža duže vreme izložena uticaju sunčevih zraka. 

Tokom letnjih meseci, ne zaboravite na hidrataciju, nosite laganu odeću, šešire, naočare… I potražite hlad kada god je to moguće, a uz pravilnu upotrebu kvalitetnih proizvoda za sunčanje uživajte u suncu bez straha i iskoristite sve lepote leta na najsigurniji mogući način.

By stijak