Istovremeno dobijanje rashladnog i sistema za grejanje ambijenta u jednom uređaju nikada nije bilo lakše, nego od kada su na tržište plasirane inverter klime. Potrebe za periodičnim regulisanjem temperature u prostoru u današnjem vremenu su sve izraženije i intenzivnije, zbog čega se i klima uređaju dinamično ugrađuju na različite objekte. Veliki broj domaćinstava ima čak i po nekoliko ovih uređaja, kako bi pokrivenost rashladnim i grejnim sistemom bila potpuna i bez praznina. 

Za razliku od standardnih klima uređaja koje se koriste prvenstveno za rashlađivanje prostorija i grejanje manjeg obima, inverter modeli namenjeni su i za snažno zagrevanje uz isplativu potrošnju električne energije. U zavisnosti od potreba, želja i mogućnosti kupaca bira se odgovarajuće rešenje za svoje domaćinstvo ili poslovni ambijent, ali činjenica je da inverter klime imaju čitav spektar prednosti u odnosu na standardne, neinverterske modele. Danas je posebno popularan model inverter klima 24 koji je namenjen velikim i raskošnim ambijentima, čija kvadratura dostiže i 100 kvadrata, pa je ovaj model postao jedan od najtraženijih na tržištu.

Koje su razlike između standardne i inverter klime?

Da bi se adekvatno istakle prednosti inverter klime, važno je uporediti je sa standardnim neinverterskim modelima. Naime, standardni modeli namenjeni su za rashlađivanje, ali i zagrevanje prostora do temperature spoljašnjosti koja ne pada ispod – 5 stepeni celzijusa. Sa druge strane, inverter klime pružaju efikasnije mogućnosti, pa obezbeđuju grejanje u enterijeru onda kada spoljašnja temperatura pada i do neverovatnih – 15 stepeni celzijusa. 

Takođe, inverter modeli imaju viši stepen energetske efikasnosti u odnosu na standardne, što je moguće utvrditi upoznavanjem klase koja se kreće od najštedljivije A, do G koja pokazuje najveću potrošnju. Inverter klima uređaji započinju svoj rad u punom kapacitetu, a zatim održavaju temperaturu na potrebnom nivou uz smanjenu potrošnju električne energije, a samim tim i manje troškove u odnosu na standardne modele. Posebno je zastupljen model inverter klima 24 koji je namenjen za ambijent od 80 do 100 kvadrata, kao idealno rešenje za veliki ambijent koji je potrebno rashladiti ili zagrejati.

Benefiti kupovine inverter klime su izuzetni

Inverter klime imaju značajan broj prednosti u odnosu na standardne uređaje ove namene, koje se ogledaju i u drugim karakteristikama osim temperaturne regulacije i energetske efikasnosti, što je nedvosmisleno i važno. One brže postižu željenu temepraturu, pa nema potrebe za čekanjem da se ambijent rashladi ili zagreje. Pored toga, karakteriše ih nizak nivo buke, pa njihov tih i neosetan rad odgovara svim porodicama. Mogu se neometano koristiti i tokom noći uz automatska podešavanja, uključivanje i isključivanje, potpuno bezbedno i lako. 

Inverter klime imaju dug vek upotrebe zahvaljujući kontrolisanom mehanizmu rada kompresora, pa je opterećenje sistema manje, kao i potrebe za održavanjem, zamenom delova i drugim intervencijama. U zavisnosti od kvadrature, preporučuje se i određeni tip uređaja, pa tako inverter klima 24 ili 24.000 BTU jačine namenjena je ambijentu između 80 i 100 kvadrata, posebno sjajna za ugostiteljske objekte, fitnes centre i druge veće ambijente. Kvadratura od 60 do 80 kvadrata zahteva klimu 18 ili snagu od 18.000 BTU, od 35 do 60 kvadrata model 12 – 12.000 BTU, a najmanje prostorije uređaj 9 ili 9.000 BTU jačine za površinu između 20 i 35 kvadrata. 

Savršen izbor za veće enterijere – značajnija snaga klime

Ukoliko se veliki prostor oprema ovim uređajima, pravi izbor jeste inverter klima 24 koji je namenjen za ambijent između 80 i 100 kvadrata. Odlikuje ga snaga od 24.000 BTU jačine – British Thermal Unit, što je izuzetna snaga i pogodnost za raskošne enterijere u kojima je potrebno dostići visok nivo rashlađivanja ili grejanja. Inverter klima 24 ima brojne prednosti, pre svega u pogledu energetske efikasnosti jer se funkcije rada prilagođavaju prostoru, uštede energije su sjajne i neuporedivo bolje u odnosu na neinverterske modele. 

Uređaj radi vrlo tiho, ne stvara buku i brzo se postiže željena temperatura bez nestrpljenja i čekanja. Takođe, klima uređaj od 24.000 BTU može se ugraditi za sve veće prostorije – ugostiteljske objekte, fitnes centre i teretane, ali i velike sobe, dnevne boravke i druge ambijente. Vrlo su koristan uređaj uz koje je rashlađivanje, kao i zagrevanje enterijera gotovo momentalno. 

Inverter klime predstavljaju inovaciju modernog vremena koja je učinila regulisanje temperature u ambijentu veoma lakim i efikasnim, bez obzira na kvadraturu i druge uslove. Važno je proceniti tip i model koji će odgovarati datom enterijeru sa aspekta kvadrature i drugih karakteristika, kako bi stepen rashlađivanja, kao i zagrevanja bio na očekivanom nivou. Posebno je atraktivan model inverter klima 24 koji pruža komfor i udobnost u prostorijama veće površine, a sjajne funkcije dobijaju se za svaki tip enterijera, bilo da je u pitanju restoran, dnevni boravak, teretana, ili neka druga namena objekata.

By stijak