Na prvi pogled PVC prozori od različitih proizvodjača ne pokazuju neke velike razlike. Ono što se od njih očekuje je da su savremenog izgleda, da imaju visoku otpornost na različite spoljašnje uticaje i da su kvalitetni.

Tehnologija proizvodnje PVC materijala je toliko napredovala i dovela do toga da su ovi materijali dostupni u svim oblicima, bojama i veličinama, da su estetski vrlo privlačni i što je najvažnije, visoko su energetski efikasni.

PVC materijali se reciklira pa se novi modeli stolarije mogu praviti od recikliranog materijala što je velika ušteda ali i podrška očuvanju planete. Upotrebom PVC prozora i vrata čovečanstvo je korak bliže efikasnoj zaštiti životne sredine. 

Kvalitet uslovljen modernim dizajnom 

Na početku proizvodnje PVC stolarije profili su bili veoma glomazni pa su kao takvi značajno uticali na estetiku. Danas su oni svedeni na najmanju moguću meru. U odnosu na prvobitne modele danas su profili daleko tanji ali imaju odgovarajuću debljinu neophodnu da energetska efikasnost PVC prozora bude zadovoljavajuća. Visoka energetska efikasnost uslovljena je brojem komora u PVC profilima. Današnji PVC prozori prave se od profila sa sedam ili osam komora. U nekadašnjim profilima postojala su metalna ojačanja na spojevima.

Metal pravi termičke mostove, a profili sa metalom u sebi imaju daleko nižu energetsku efikasnost. Metal je izbačen iz profila, postali su efikasniji i mnogo lakši što je pojednostavilo obradu i montažu. Jednostavnija obrada i montaža uticala je značajno na modernizaciju proizvodnje i nova dizajnerska rešenja. Danas se izradjuju PVC prozori velikih dimenzija, dostižu visinu od 2,8 m i širinu od 1,6m. Veliki moderni PVC prozori propuštaju više svetlosti u stan, pa su takvi stanovi komforniji i udobniji za život. Taj koncept otvorenog i svetlog prostora ostavlja arhitektama više mogućnosti za moderna uredjenja enterijera

Kvalitet PVC prozora zavisi od kvaliteta stakla

Staklo po površini čini najveći deo PVC prozora i značajno utiče na njihov kvalitet, što je staklo kvalitetnije i prozori su boljeg kvaliteta. Moderna tehnologija izrade stakala usmerena je ka tome da se prave termoizolaciona stakla koja efikasno sprečavaju propuštanje toplote. Što je veća izolaciona moć stakla to je manji koeficijent toplotne provodljivosti koji direktno utiče na kvalitet PVC stolarije. U EU postoje propisane maksimalne vrednosti koeficijenta toplotne provodljivosti stakla. U EU taj koeficijent je 1,4 dok u Sloveniji, Nemačkoj i Švedskoj ne sme da predje 1,2. Na koeficijent toplotne provodljivosti ne utiče debljina stakla već broj stakala i debljina medjuprostora.

Staklo sastavljeno od više stakala  zove se termopan ili termoizolaciono. Termopan je sastavljen od više stakala odvojenih prostorom koji je ispunjen vazduhom ili nekim gasom koji ima nisku provodljivost. Najmanje toplote propuštaju argon, kripton, ksenon, Na našem tržištu se uglavnom nalaze stakla ispunjena argonom, razlog je pristupačna cena. Ksenon i kripton imaju nižu provodljivost, ali su vrlo retki gasovi i zbog toga su mnogo skuplji, svojom cenom onda utiču na cenu stakla i PVC prozora. 

Merila kvaliteta su funkcionalnost, izdržljivost i dugotrajnost

Merilo svega što se proizvodi je funkcionalnost i izdržljuvost, to su neka od osnovnih merila po kojima se prepoznaje kvalitet PVC prozora. O stolariji se razmišlja dugoročno, stolarija se ne ugradjuje svake godine, zato se biraju oni koji su funkcionalni i mogu da potraju nekoliko decenija. Jednokrilni i dvokrilni PVC prozori su najčešće ugradjivani zato što su od kupaca procenjeni kao najfunkcionalniji i najizdrživiji.

Kupcima je osim kvaliteta perfomansi od kojih se prozor pravi i debljine stakla važno i otvaranje prozora. Način otvaranja prozora često uslovljava njegovu funkcionalnost u prostoru. Kupci uglavnom biraju klasično okretno-nagibno otvaranje prozora karakteristično za jednokrilne i dvokrilne prozore. Iskustvo kupaca potvrdjuje bolji kvalitet prozora sa klasičnim otvaranjem u poredjenju sa prozorima koji se klizno otvaraju. Kod kliznog otvaranja je klizni mehanizam slaba tačka, lako može da se pokvari.

Jednokrilni i dvokrilni PVC prozori

 Jednokrilni prozori su veoma zastupljeni na tržištu, funkcionalni su i prilagodljivi, ima ih u različitim oblicima i dimenzijama. Mali jednokrilni prozori kupuju se za otvore u kupatilima i kuhinjama. Kada se otvore na kip oni omogućavaju dobro provetravanje zbog toga se ugradjuju na zidove prostorija gde je visoka vlažnost poput kuhinje i kupatila. Zbog jednostavnog održavanja često su ugradjivani i u druge stambene prostorije. Predstavljaju vrlo povoljnu opciju u izboru PVC prozora.

Mnogi misle da je termoizolacija jednokrilnih prozora daleko efikasnija nego kod dvokrilnih. Zabluda je da se kod dvokrilnih prozora toplota gubi na spajanju, spajanje se radi tako kvalitetno i po principu preklopa da prozori ne propuštaju toplotu. Dvokrilni prozori su najčešće standardnih dimenzija, širine 140 ili 160 cm. Montiraju se uglavnom na otvorima u spavaćim ili dnevnim sobama i uz njih neizostavno ide roletna. Standardne modele proizvodjači uglavnom ugradjuju bez nadoknade što ih čini još pristupačnijim kupcima.

By stijak