Svi koji imaju ili su imali nekog kućnog ljubimca žele samo najbolje za njega. Kućni ljubimci posle određenog vremena postaju vezani za svoje vlasnike, neki manje neki više. Tako su recimo mačke dosta samostalnije od pasa i generalno ih možemo ostavljati same na duže vreme za razliku od pasa. Ako niste sigurni kog ljubimca bi kupili a znate da ga želite ostanite sa nama i u nastavku teksta pročitajte par smernica koji će vam sigurno olakšati sam proces izbora. 

Ukoliko ste neko ko dosta vremena provodi van kuće pas kao kućni ljubimac definitivno ne treba da bude vaš izbor. Psima treba pažnja i oni se ne ostavljaju da borave sami mnogo. S druge strane mačke su dosta zahvalnije u tom pogledu jer su samostalnije i ne traže previše pažnje. Jedna od bitnijih stvari jeste da svom ljubimcu dajte onu vrstu i količinu hrane koja je za njega predviđena. Usput ćete im olakšati život jer neće imati problem sa gojaznošću i lli bilo kojom vrstom bolesti povezanu sa istom. Potrudite se da vaš ljubimac uvek ima svežu vodu i da im umereno dajete poslastice ako ste već odlučili da im dajete iste. Možda to ljudi ne znaju ali svi oni ljubimci koji su hranjeni kvalitetnom hranom i pre svega doziranom jesu zdravi ljubimci, imaju više energije i lepše krzno. Mačke hranite onom hranom koja sadrži visoki procenat mesa bez suviše masti sa malo vlakna i minimum krabohidrata.  Ljubimcima su potrebne šetnje pogotovu psima, preporuka je da to bude tri puta dnevno. To je ono što ih čini aktivnima. Dodatno ih možete držati aktivnima ako im kupite igračke i napravite stazu sa preprekama  i zajedno vežbati trikove. Mačke su poznate po svom lovačkom instinktu pa je dobro da ga podstičete s vremena na vreme, tako da nabavite im penjalicu i grebalicu. 

Svaki pas želi da ima mesto kom će se rado vraćati i gde će moći da se ušuška. Kvalitetni kreveti za pse mogu se naći u svim bolje opremljenim pet radnjama. Oni su idealna stvar za pse. Namenjeni su i napravljeni za pse. Danas postoji zaista veliki izbor ovih kreveta, rzličitih dezena, materijala. Na vama je da izaberete ono što vam se najviše dopada. Kreveti su sa odgovarajućim punjenjem i oni su jako dobri kako za kožu pasa tako i za njihovo krzno. 

Često se uzimaju okrugli kreveti za pse. Pored kreveta mogu se pronaći i jastuci za pse. Oni su se jako dobro pokazali i takođe se često uzimaju. Vodite računa o svojim ljubimcima pogotovo ako imate one sa dugom dlakom. Tom prilikom vodite računa i o stanju kože i krzna vašeg ljubimca. Ako primetite neke izbočine ili kvržice javite se veterinaru obavezno. Zapravo veterinaru se možete obratiti za bilo koje pitanje ili nedoumicu koju imate vezanu za svog ljubimca. Svi oni koji imaju decu treba da znaju da imati ljubimca jeste u tom slučaju najbolja stvar. Mnoga istraživanja su pokazala da ona deca koja od ranog detinjstva održavaju blizak kontakt sa životinjama razvijaju bolji imunitet. 

By stijak