Sunčani dani su konačno tu i sezona odmora uveliko je u toku. Mnogo više vremena provodimo na otvorenom uživajući u lepim danima i upijajući sunčeve zrake. Ipak, kada je u pitanju boravak na otvorenom opreznost je neophodna – UV zračenje je sve jače iz godine u godinu, a štetne posledice koje može ostaviti na naše zdravlje su brojne. Oprez je naročito važan kada je u pitanju mlada, dečija koža.

Kako sunce utiče na našu kožu?

Sunčevi zraci u kojima toliko uživamo zaista imaju i brojne benefite po naše zdravlje, kao što je, na primer, proizvodnja vitamina D koji je neophodan za pravilno funkcionisanje čitavog organizma. Sunce nam popravlja raspoloženje, a tu je i preplanuli ten kome se gotovo svi radujemo.

Sa druge strane, dokazano je da je poslednjih decenija, zahvaljujući oštećenom ozonskom omotaču, količina sunčevog zračenja koja dopire do površine zemlje značajno povećana, a to nažalost sa sobom nosi brojne probleme. Spisak štetnih posledica prekomernog izlaganja suncu sve je duži – iritacije i oštećenja kože, prerano starenje, ali i sve češća pojava katarakte, melanoma, kao i nemelanomskih tumora. Dakle, situacija sa UV zračenjem nije nimalo naivna, a to naročito dolazi do izražaja kada su u pitanju deca. 

Uticaj sunca na dečiju kožu

U odnosu na kožu odraslih, nežna dečija koža je još osetljivija na štetno zračenje, pa je oprez neophodan. Pojedina istraživanja su pokazala da neumereno izlaganje suncu u detinjstvu može ispoljiti negativne posledice i nakon par decenija, pa i dovesti do težih oboljenja poput tumora kože. Sve su to razlozi da se zaštita dečije kože shvati veoma ozbiljno, kao i da se odgovorno koriste kreme za sunčanje za decu.  

Kada su deca u pitanju, ne treba razmišljati o zaštiti njihove kože samo tokom boravka na plaži i direktnog izlaganja suncu. Sa dolaskom lepog  vremena, deca svaki slobodan trenutak traže da provedu napolju – u dvorištu, parku, na terenu, vozeći bicikl… Sve su to situacije u kojima je teško izbeći sunce. Zbog toga je jako važno koristiti najbolje kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom čak i u ovim situacijama. Preporučuje se nanošenje kreme sa SPF faktorom na lice, kao i na druge delove tela koji će biti izloženi suncu tokom boravka napolju.

Ne smemo zaboraviti hidrataciju

Tokom letnjih meseci hidratacija je važnija nego ikada, kako za odrasle, tako i za decu. Visoke temperature i izloženost suncu čine da koža dece, kao i ostatak organizma, lakše dehidriraju. Zbog toga je od nemerljivog značaja unošenje dovoljnih količina tečnosti. Voda je uvek prvi izbor, ali od pomoći mogu biti i sveži sokovi, kao i hladni čajevi.

Kada je koža u pitanju, ne treba zanemariti ni uticaj kozmetike. Kvalitetne kreme će održavati kožu hidriranom i negovati je, sprečavajući iritacije. Naravno, kada su deca u pitanju, neophodno je koristiti preparate koji su specijalno formulisani za njihovu nežnu i osetljivu kožu i pratiti kako koža na njih reaguje pri prvom nanošenju.

Kako zaštiti kožu bebe?

Kada su u pitanju bebe uzrasta do šest meseci, preporuka je da se maksimalno izbegava izlaganje sunčevim zracima. Ono što predstavlja dodatni problem jeste to što ni upotreba krema sa zaštitnim faktorom nije preporučljiva u ovom najranijem uzrastu, pa je jedino rešenje izbegavanje sunca.

Za bebe starije od šest meseci moguće je pronaći odgovarajuće proizvode sa zaštitinim faktorom, ali se svakako snažno preporučuje izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana (od 10-16h) kao i nošenje šeširića, marama, naočara. Sve ono što se, uostalom, preporučuje i odraslima kako bi se efikasno izbegle štetne posledice prekomernog izlaganja suncu.

By stijak