Kada treba da zamenim zimske i letnje gume? Kako ih profesionalno čuvamo? Koliko korišćen i koliko star možemo da stavimo na naš auto?

Ako ste zainteresovani, čitajte dalje!

Sezonska promena guma

Zamena guma je jedan, ako ne i najvažniji deo auto servisa i pripreme vašeg automobila za leto/zimu. Zimska guma jednostavno nije pogodna za letnji saobraćaj. Uzorak napravljen za zimske vremenske uslove degradira udobnost tokom leta, jer strukturirana blok struktura može povećati nivo buke do uznemirujuće mere. Štaviše, ovaj dizajn gazećeg sloja dovodi do lošijeg upravljanja i kočenja u letnjim vremenskim uslovima, što, kao što je već pomenuto, može biti izuzetno loše u opasnoj, neočekivanoj saobraćajnoj situaciji!

Počinje i period promene guma, koji obično počinje naglo. Krajem marta i početkom aprila temperatura već trajno prelazi 7 stepeni, pa većina mađarskih automobilista u ovom periodu zamenu zimskih guma zakazuje za letnje.

Naš servis za gume, zajedno sa našim iskusnim kolegama iz auto servisa, čeka vaše kupce da promene gume! 

Međutim, prema prethodnom istraživanju Bridgestone-a, 24 odsto vozača vozi zimske gume čak i na kraju prolećnog perioda, što, iako može izgledati kao dobro rešenje u smislu uštede, stručnjaci kažu da je posebno opasna odluka.

Preporučljivo je da se letnje gume protektiraju što je pre moguće, ali obavezno prethodno proverite stanje guma, jer se tokom skladištenja mogu oštetiti. Najbolje ih je smestiti u neki vama obližnji auto servis u Beogradu. Ne samo sastav i dubina gazećeg sloja guma, već i uslovi skladištenja guma značajno utiču na njihov kasniji učinak. Auto gume mogu obavljati svoje osnovne funkcije ako su profesionalno instalirane, zamenjene i pravilno uskladištene.

Kako profesionalno skladištimo gume?

Ako i dalje ne skladištite svoje gume kod nas između dve promene guma, evo nekoliko dobrih saveta za njihovo pravilno skladištenje:

Gume se čuvaju na prosečnoj temperaturi od -5 do 25°C na suvom i blago provetrenom mestu. Ne izlažite direktnoj sunčevoj svetlosti i ozona zračenju, jer će to negativno uticati na trajnost gume. Gume se postavljaju dalje od kotlova i radijatora, odnosno izvora toplote.

Gume uskladištene na otvorenom ili naslagane mogu se lako deformisati i izazvati vibriranje automobila tokom vožnje. Zbog toga se gume bez felga postavljaju horizontalno. Gume se takođe mogu čuvati uspravno. U ovom slučaju, međutim, rotirajte ih za 90 stepeni svakih jedan ili dva meseca da biste sprečili deformaciju.

Ako je moguće, čuvajte gume montirane na felne. U ovom slučaju, gume se mogu skladištiti na bilo koji način, čak i nekoliko guma se može naslagati jedna na drugu i nije potrebno da ih redovno rotirate tokom horizontalnog skladištenja.I opet je najbolje rešenje auto servis.

Koliko još polovnih guma možemo da stavimo na naš auto?

Preporučuje se ugradnja 4 iste ili vrlo slične gume. Ako postoji velika razlika između prednje i zadnje osovine, one možda neće reagovati istovremeno, što može izazvati probleme pri kočenju i kontroli vašeg vozila.

Ako su vaše gume istrošene, važno je da ih zamenite. Prilikom zamene pneumatika treba voditi računa da proverite da li su gume istrošene.

Ako je dubina gazećeg sloja 1,6 mm ili manja ili se indikatori jasno vide u gazećem sloju, bolje je da se gume više ne postavljaju!

Indikator habanja visine 1,6 mm ukazuje da guma više nije pogodna za dalju upotrebu. Što je guma bliža indikatoru istrošenosti, pre je potrebno zameniti gumu.

 Zamena guma za stare gume

Starost guma se takođe mora uzeti u obzir prilikom upotrebe. Ne koristite gume starije od 6 godina, čak i ako su besprekorne i prethodno odmarane samo u garaži ili na tavanu! Zbog starenja njihovog materijala mogu predstavljati mnogo veću opasnost od istrošenih, godinu dana starih guma. Prema zakonskim propisima, guma starija od 10 godina ne sme se ugraditi na motorna vozila.

DOT broj na bočnoj strani može nam pomoći da odredimo starost guma. Ako kupujete polovnu gumu, obavezno je pogledajte! U drugom delu broja prve dve cifre pokazuju nedelju proizvodnje, a druge dve godinu proizvodnje. Na primer, DOT KSKSKSKS 2518 je proizveden u 25. nedelji 2018.

By stijak