Kada pomislimo na Zanzibar, često nam na pamet padaju slike savršeno plavog mora i velikih belih peščanih plaža. Iako ove slike zaista jesu tačne, ovo ostrvo u Indijskom okeanu nudi mnogo više od toga. Zanzibar je idealna destinacija za odmor, jer spaja avanturu, kulturu, ali i luksuz na potpuno jedinstven i sebi svojstven način. Ukoliko imate uplanu da posetite ovaj arhipelag, onda ste na praavom mestu, jer vam otkrivamo skrivene dragulje Zanzibara, koje mnogi propuste prilikom posete. 

Magična šuma Jozani – susret sa crvenim Colobus majmunima

U srcu ovog mesta nalazi se Jozani Chwaka nacionalni park, odnosno šuma, koja je dom jedinstvene vrste majmuna poznate kao Red Colobus. Ove simpatične životinje, koje podsećaju na likove iz crtanih filmova, ne mogu se pronaći nigde drugde na svetu. Posetu ovoj šumi doživećete kao ulazak u neki novi svet, kao potpuni spoj sa prirodom i reset, jer će vas već pri samom ulasku dočekati cvrkut raznoraznih egzotičnih ptica, ali i zvuci raznih drugih životinja koje stvraju prirodnu simfoniju. Šuma Jozini poznata je i po bogatom biodiverzitetu, a pored ove vrste majmuna videćete i razne vrste antlopa, leptira i ptica. Vodiči su izuzetno informisani, dobro poznaju šumske puteve, a usput ćete čuti i zanimljive priče o istoriji Zanzibara, kao i o naporima za očuvanje ovog jedinstvenog područja. Ovde ćete sigurno pronaći mir i dobiti drugačiji pogled na svet, a svakako će to biti i jedno nezaboravno iskustvo.

Plivanje sa delfinima

Kizmikazi, malo je ribarsko selo, koje se nalazi na jugozapadnoj obali Zanzibara, a koje je poznato po delfinima. Ovde možete plivati sa divljim delfinima u njihovom prirodnom staništu. Na ovaj izlet se uglavnom kreće rano ujutru, kada vas brod vodi do mesta gde delfini često dolaze da love i da se igraju. Zamislite taj osećaj – plivate sa delfinima u njihovom prirodnom okruženju. Nestvarno, zar ne? Ovo je zaista jedan od onih neponovljivih trenutaka, magično iskustvo i prava uspomena za ceo život. Takođe, ovo selo poznato je i po svojoj bogatoj istoriji, jer se u njemu nalazi jedna od najstarijih džamija u istočnoj Africi, koja je sagrađena u 12. veku. U Kizmikaziju ćete moći potpuno da se povežete sa lokalcima i osetite duh mesta, kulture i tradicije, te da saznate više o običajima, mitovima i legendama Zanzibara. 

Magija i mir Nungwi plaže

Nungwi, jedna je od najlepših plaža na ostrvu, a nalazi se na severnom vrhu Zanzibara. Ova plaža nudi sve što vamj e potrebno za opuštanje i uživanje – od belog peska, velikih ležaljki, preko tirkizno čistog mora i luksuznih smeštaja. Nungwi plaža je pre svega poznata po nestvarnim zalascima sunca, kada se nebo pretvara u kaleidoskop boja, pružajući tako savršenu pozadinu za romantičnu večeru na plaži, šetnju ili naprosto uživanje sa prijateljima. 

Jedan od hotela koji se ističu na ovoj plaži jeste i Zuri Zanzibar. Ovaj hotel poznat je po svojoj ekološkoj održivosti i poslovanjem u skladu i harmoniji sa prirodom. Objekti su dizajnirani tako da se uklapaju u pejzaž, nudeći tako gostima osećaj unikatnosti, tradicije, ali i privatnosti i mira. Hotel takođe nudi različite tretmane, kao što su joga na plaži, spa tretmani sa pogledom na okean, a tu su naravno i raznorazni gastronomski specijaliteti koji se pripremaju od svežih lokalnih sastojaka. 

Ova plaža je prostrana, pa tako nikada nećete imati osećaj da je ona “krcata”. Takođe, poznata je i po dobrim žurkama, kao i po tradicionalnim večerima, pa će oni željni zabave i dobrog provoda svakako uživati. Na ovom mestu najbolje ćete se upoznati sa tradicinalnim plesovima, a posle nekoliko savršenih voćnih koktela, možda ćete i vi zaplesati i savladati sve korake!

Bitno je spomenuti da se baš na Nungwi plaži nalazi još jedan hotel koji se ističe po savršenom konceptu za odmor koji nudi. U pitanju je Riu Palace Zanzibar, a ovaj resort koncipiran je tako da nudi prelepe vile i apartmane sa privatnim bazenima. Svi oni koji traže luksuz i komfor, ali i preko potreban mir i privatnost, ovde će to uspeti da pronađu. Ipak, ne morate da se brinete, mirno u ovom slučaju ne znači i dosadno. Avanturisti mogu da uživaju u raznoraznim aktivnostima poput vodenih sportova i drugih ekskurzija po ostrvu, kao što su raznorazni izleti, safari ili ronjenje.  

Ukoliko ste spremni da se ove godine uputite na egzotičnu destinaciju, sa koje ćete se vratiti puni uspomena, dugodovština i sa pregršt neverovatnih forografija, onda je Zanzibar  pravo mesto za vas! Ipak, budite sigurni da ove naše predloge uvrstite visoko na listi planova za obilazak ostrva – obećavamo vam, nećete se pokajati!

By stijak