Postavka zebra zavesa je jednostavna i laka i za to je potrebno samo nekoliko šrafova, a danas postoje i modeli koji se kače na krilo prozora pa se montaža vrši i bez bušenja.

Zebra zavese su najtraženiji model savremenih zavesa, a idealne su za svaku prostoriju. Odlično regulišu svetlo, potpuno zamračuju prostoriju ili se sklanjaju sa prozora pa su prvu primenu pronašle u spavaćim sobama i tako zamenile i drapere i roletene.

Gde se mogu postaviti zebra zavese?

Zebra zavese su varijanta rolo modela, zavesa sa mehanizmom, uz pomoć koga se zavese pomeraju. Taj mehanizam je smešten u usku kutiju na vrhu zebra zavese i on se fiksira na različite načine.

Zebra zavese se mogu postaviti na plafon, na zid ili krilo prozora, jednostavno i brzo. Neki modeli se šrafe, a neke je moguće i zakačiti, kako kome odgovara. Postavka zebra zavesa je jednostavna, ali je najbolje kada ga mogu postaviti stručne osobe koje su te zebra zavese pravile po meri.

Postavka zebra zavesa zavisi od mesta ugradnje i vrste kutije

Mehanizam zebra zavesa može biti u vidu šine ili u vidu maske pa se i montira na dva različita načina.

Ako je model sa aluminijumskom šinom, nosači koji se fiksiraju su deo mehanizma i njih je odlično zakačiti na plafon. Sa druge strane, postavka zebra zavesa koje imaju aluminijumsku masku imaju skriven mehanizam i nosači će biti nevidljivi, u kutiji.

Kada se radi postavka zebra zavesa mora se voditi računa i o sklapanju delova, pravilnom postavljanju lančića za pomeranje ili elektromotora ako je reč o daljinskom pomeranju.

Montiranje zebra zavese započinje sa pravilnim obeležavanjem i bušenjem otvora za fiksiranje mehanizma. Pošto se ovi rolo modeli mogu nalaziti direktno ispred prozora pre postavke zebra zavesa treba odlučiti o mestu ugradnje i poziciji u odnosu na prozor.

Pošto postoje i varijante koje se fiksiraju za krilo prozora važno je paziti prilikom montiranja, naročito ako je potrebno probušiti profil prozora. 

Da bi sve bilo jednostavnije i efikasnije, trebalo bi angažovati profesionalnu firmu za proizvodnju rolo zavesa jer će ona izaći na teren i precizno uzeti mere, proizvesti zavese i poslati stručne osobe da ih postave.

Od pravilne montaže zavisi i pravilno funkcionisanje zavese

Važno je da postavka zebra zavesa bude pravilna iz više razloga. Prvi svakako jeste taj da mehanizam mora biti dobro postavljen i sklopljen da bi funkcionisao pravilno. Pošto se montira pričvršćivanjem za podlogu svaka pogrešna procena dovodi do ponovnog skidanja i bušenja novih rupa što će napraviti veliki nered.

Drugi razlog za pravilnu montažu jeste taj što se zebra zavese ne skidaju kada se jednom postave one funkcionišu godinama bez ikakvih problema.

Zebra zavese su zavese koje imaju dvostruko platno i mehanizam za njihovo pomeranje. Platno je antibakterijsko, ne skida se i ne pere klasično. Krasi ih praktičnost i lepota boja i dezena koji se uklapaju uz svaku prostoriju.

Postavka zebra zavesa je jako važna jer od toga zavisi da li će one biti fiksirane na zidu pravilno, da li će funkcionisati kako treba i trajati onoliko koliko je predviđeno. Lako se montiraju, ali je dobro kada sve to urade stručna lica koja će se postarati da sve funkcioniše besprekorno.

By stijak